MTB Sponsorrit

MTB trip Nijmegen-Den Helder v.v. voor HIV Kinderproject en Sponsorkinderen Stichting Mina op 30 juni en 2 juli 2017.
 

Nooit eerder met meer plezier naar de hoteltoren van van der Valk in het vroegere Lent gekeken. De fietstocht van 422 km in twee dagen was bijna voltooid! Een heerlijk gevoel daarbij gaf de gedachte dat ik 2300 euro voor kansarme kinderen in Nepal had gescoord! Geweldig bedankt alle gulle gevers. En natuurlijk ook geweldig bedankt mijn broer en schoonzus in Den Helder, die zorgden voor riante logies en uitstekende verwenning van mijn inwendige mens na de tocht naar Den Helder! En wat te denken van Fietstovenaar Rik Verhagen, die werkelijk mijn MTB compleet nieuw gemaakt had door alle draaiende onderdelen te vervangen en daarnaast ook nog collecteerde voor kansarme kinderen in Nepal. Dank, dank!!!

Maar de tocht begon met een geweldige domper. Door werkzaamheden aan het spoor was het voor mijn vrouw Annet nauwelijks de moeite waard om mee te gaan. Vanuit Den Helder terug naar Nijmegen zou zij bijna 5 uur onderweg zijn. Dus ik reed ’s morgens om 7 uur weg met een rugzak. Maar... het was droog en er was weinig regen voorspeld. Voor de pont in Driel werd ik opgewacht door goede vriend Teun, die met een gift van 2 euro de overtocht naar Oosterbeek veilig stelde. Daarna via Wolfheeze over de Veluwe naar Harderwijk, waar ik na 3 uur aankwam. Toen wederom het bekende saaie gedeelte van de tocht naar Lelystad dwars door de polder, opgeleukt door vele katten die schichtig wegdoken in het gras, een enkele reiger en een buizerd, waar mijn fietshelm bescherming tegen bood en soms een verdwaalde aalscholver. Verder saaiheid troef, vooral door eigen schuld bleek later!

In Lelystad koerste ik richting Markerwaarddijk en Enkhuizen, waar ik een lange pauze bij de moeder van Anouk, een vrouw die in Nepal woont en hulp biedt aan onder meer kansarme kinderen, had gepland. Op deze dijk redelijk veel tegenwind en in tegenstelling tot vorig jaar weinig vogels. Rond 13 uur aankomst in Enkhuizen, waar ik werd verrast met enorm lekker appelgebak met hemelse slagroom, gelardeerd met enkele koppen koffie. Daarnaast nog enkele glazen water en een glas citroenlimonade gedronken... Dank je Marjan!

De laatste 65 km naar Den Helder had ik felle wind tegen en was erg blij dat ik intussen verlost was van mijn rugzak die door mijn attente broer bij Marjan opgehaald werd. Mijn gemiddelde snelheid bij die vreselijke laatste kilometers lag rond de 23 km en werd pas aanzienlijk hoger bij binnenkomst in Den Helder, waar ik nog 7 km moest stampen, voordat een filmende broer Marcel de laatste meters van een dolgelukkige wielrenner vereeuwigde..

Water en bier daarna zorgde voor een uitgelaten stemming, waarbij de ellende van tegenwind snel werd weggespoeld.

De terugweg op zondag 2 juli bracht enkel voorspoed: wind mee of van opzij en soms snelheden rond 35 km op de Markerwaarddijk, waar ik zelfs even verrast werd door motregen! Gelukkig reed ik toen langs een cafeetje, waar ik wederom van koffie met appelgebak genoot.

En daarvoor had ik een prachtige tocht over de Westfriese dijk gemaakt via dorpjes als Kolhorn, Aartshout en Lutjewinkel. Heerlijke stilte door de zondagsrust met veel wezenloos voor zich uitstarende koeien en verbazende blikken van schapen met hun eentonige geblaat.

Van Lelystad naar Harderwijk deze keer door een prachtig natuurgebied langs de Oostvaardersplassen gereden. In Lelystad ontmoette ik een wielrenner die ook naar Harderwijk reed en die mij deels vergezelde door dit prachtige natuurgebied, waar enige stuurmanskunst handig bleek om te laveren tussen de vele schapenkeutels!

Na Harderwijk wederom de Veluwe op en in Garderen genoten van koffie met ijs!

De finale van 60 km gaf me een triomfantelijk gevoel, vooral ook omdat ik eigenlijk niets geleden heb van deze tocht. Volgend jaar onder voorwaarden weer! Maar alleen als ik via vele bedrijven 10.000 euro voor Stichting Mina bij elkaar gesprokkeld krijg.

Voor nu dank voor de vele, leuke en betrokken reacties en natuurlijk nogmaals heel veel dank voor de vorstelijke financiële ondersteuning, waardoor minder bedeelde kinderen in Nepal weer een beetje meer uitzicht op een toekomst met perspectief wordt geboden!

Karel Verhoeven.

Naar het overzicht